El cementiri, l’homenatge als difunts a Caldes de Montbui
- 06/11/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
L’equipament ha estat objecte de diferents reformes els darrers anys que han endreçat i embellit l’espai
IMATGE | Una rosa depositada aquests dies en una de les làpides de l’equipament calderí per donar testimoni del record de les persones estimades que han mort. > Q. Pascual
Aquests dies, el cementiri de Caldes ha rebut nombroses visites de familiars que, aprofitant la celebració de Tots Sants, s’han acostat a l’equipament per retre homenatge als seus difunts. El cementiri va ampliar els horaris del 29 d’octubre al 2 de novembre i va obrir de 8 h a 18 h. El bus urbà va fer, el dia de Tots Sants, viatges cada mitja hora de l’estació al cementiri entre les 9 i les 18 hores. Un dels treballadors del cementiri, Eduard Burgueño, admetia després del dia de Tots Sants que “com cada any, hi ha hagut molta gent”. Normalment, les visites a l’equipament es produeixen al llarg de tota la setmana, però el fet que va ploure el dia 31 d’octubre va provocar que les visites aquell dia es frenessin. A més, a l’estar davant de la possibilitat de quatre dies de festa va fer que “aquest any s’hagi notat una mica menys de presència de gent al cementiri”.
El juny d’aquest any, l’Ajuntament de Caldes de Montbui ampliava l’oferta de nínxols del cementiri municipal amb una obra que va començar al febrer. En total, es van construir 34 nínxols de segona categoria, amb dues cavitats cada un, que es gestionen a través de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament. Els nínxols s’adjudiquen a les famílies partint de les seves necessitats i no es poden adquirir amb anticipació. “Els nínxols de segona han estat sempre els més demandats” explica el regidor d’Espais Públics i Sostenibilitat, Jaume Mauri. Aquests nínxols no estan del tot ocupats i Mauri reconeix que encara es pot créixer amb més places “que s’aniran fent a mesura que la demanda augmenti”. El cementiri actual pot augmentar més en espai, ja que “encara ens queda mitja illa més per créixer”.
L’equipament municipal, seguint la tendència del serveis funeraris per la incineració –l’Associació Nacional de Serveis Funeraris revela que la incineració és la opció que més ha crescut els darrers anys, i que és l’escollida en un 40% dels casos en l’actualitat– també compta amb un columbari amb una capacitat per a 120 urnes. Actualment, una tercera part del columbari del cementiri municipal ja està ocupat.
L’oferta se suma al columbari que des del 14 d’octubre funciona a la parròquia de Santa Maria, amb 245 espais i capacitat per a unes 500 urnes. L’empresa Coral Memorial, especialitzada en la fabricació, comercialització i gestió integral de columbaris, ha impulsat el nou projecte dins de l’església.
El cementiri de Caldes té la majoria dels vials arreglats i asfaltats d’un color vermell bordeus, una actuació que va finalitzar fa dos anys i que es va completar amb una actuació de la brigada municipal que va incloure el soterrament de serveis d’aigua, aigua de rec, enllumenat i presses de corrent elèctrica. Tot plegat “dona una imatge de sobrietat a l’equipament i fa que tingui molt més bon aspecte de neteja i de recinte endreçat, ja que quan no estava asfaltat i plovia una mica o feia una mica de vent la sorra es movia, s’embrutaven les voreres i deixaven una imatge de molt brut”, explica Mauri. Ara, després de la inversió en pavimentar els carrers, “hem guanyat moltíssim”, a més que el servei de neteja viària “hi passa de tres a quatre vegades per setmana”. Les millores introduïdes al recinte fan que “tinguem a Caldes un dels cementiris més dignes i embellits de la comarca”.
MILLORAR-HI L’ACCÉS A PEU
Un dels aspectes que cal millorar és l’accés per a vianants al cementiri, situat al costat de la C-59. En aquest sentit, “estem treballant amb la Generalitat un projecte executiu per fer un pas soterrat per connectar Caldes amb el cementiri, salvant la barrera de la C-59” assegura el regidor d’Espais Públics i Sostenibilitat. La carretera és una autèntica frontera per als vianants que volen anar a peu al cementiri o a Caldes Animal. De moment, ja hi ha els pas soterrat que connecta el municipi amb el polígon industrial de La Borda. Aquest pas també garanteix la connexió segura a peu o en bicicleta amb els barris de Torre Negrell i Can Valls. La connexió de la vila amb el cementiri es faria enllaçant el carrer Bigues amb el Camí de les Vídues.
El cementiri té racons especials com l’espai on resten les despulles de cristians evangèlics “incompresos i separats per causa de la seva fe i obediència al Crist”, segons consta en una làpida que van col·locar com a homenatge familiars i l’Església Evangèlica de Caldes el 31 d’octubre de fa vuit anys. Entre les persones sepultades en aquest espai hi ha Jorge Lawrence Davis, mort el 1894, que va ser el fundador de l’escola dels pobres i de Església Evangèlica de Caldes de Montbui.
IMATGE | A sobre, un dels diversos detalls florals que s’han dipositat aquests dies al cementiri. A sota, dues visitants passejant pel recinte funerari. > Q. Pascual
Recuperació d’una làpida carlina
El setembre del 2012 es va retirar del cementiri un làpida carlina degradada que va quedar sota la custòdia de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Fruit de la proposta i el seguiment dels veïns Marta Barceló, Joan Villanueva i Quim Campistron, la làpida va ser restaurada per encàrrec del Museu Thermalia fa tres anys.
La peça de marbre va ser construïda l’any 1915 a través de subscripció popular i, per tant, representa la voluntat del poble de retre homenatge a les víctimes de l’atac carlí a Caldes de Montbui el 29 i el 30 de juliol de 1873. Es troba situada en un nínxol de titularitat municipal i hi figuren l’antic escut de la vila i el text “La villa de Caldas de Montbuy // A los que sucumbieron heroicamente defendiéndola del ataque Carlista en 29 y 30 de junio de 1878 // R.I.P // Juliol 1915”.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.