La comissió europea considera que 7 de cada 10 reaccions al·lèrgiques greus succeeixen en menjar fora de casa i, en el cas dels nens, el 20% succeeixen als menjadors de centres educatius. Al llarg d’una jornada escolar, existeixen diversos moments en els quals l’alumnat al·lèrgic pot trobar-se en situació de risc. Els àmbits amb major risc d’exposició als al·lergògens són el menjador escolar i les activitats educatives extraescolars. Per això, considerem que seria important definir un pla de prevenció de reaccions al·lèrgiques als centres educatius del nostre municipi i en esdeveniments multitudinaris com la Festa Major o la Fira de l’Olla. També veiem primordial que les farmacioles dels col·legis i instal·lacions públiques comptin amb autoinjectables d’adrenalina, l’administració de la qual no requereix coneixements mèdics previs. La salut, el benestar i la seguretat de l’alumnat als centres educatius del nostre municipi ha de ser una prioritat per la administració local.
Malgrat que la millor mesura per prevenir aquesta situació és evitar l’exposició a l’al·lergogen, no sempre es pot garantir un risc d’exposició nul, per la qual cosa cal contemplar i crear una document municipal de consens sobre recomanacions per a una escolarització segura de l’alumnat al·lèrgic a aliments i/o làtex.
Encara que la prevenció és una mesura molt més útil que l’actuació davant una emergència, el document citat anteriorment hauria de donar especial importància a: la formació/informació del personal del centre escolar en el tema, l’elaboració d’un pla d’actuació per a l’alumnat al·lèrgic, i la proposta d’un protocol d’intervenció davant una reacció anafilàctica.