“No seré el proper alcalde de Caldes”
- 05/06/2018
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
L’alcalde de la vila, Jordi Solé, anuncia que no es presentarà a les eleccions municipals del 2019
IMATGE | Jordi Solé, alcalde de Caldes de Montbui des de fa 12 anys, renuncia a la reelecció del 2019. > J. SERRA
El passat divendres 25 de maig, El Centre Ateneu Democràtic i Progressista va organitzar l’acte “Conversa amb l’alcalde”, un debat dinamitzat per la periodista Gemma Permanyer on Jordi Solé va explicar la seva experiència com alcalde de Caldes de Montbui durant els darrers 12 anys i com eurodiputat per ERC a Europa.
En un ateneu ple de bat a bat amb l’assistència de ciutadans interessats en els projectes fets i per fer a la seva vila, l’alcalde va anunciar que no serà cap de llista en les properes eleccions municipals de l’any vinent: No seré el proper alcalde de Caldes”, sentenciava. “Tinc molt clar el que s’ha de fer en els propers anys, però també tinc clar que no ho faré jo”, seguia explicant Jordi Solé, que ha estat al capdavant del consistori des de fa 12 anys. El fet de no presentar-se a la reelecció no es deu a “que estigui cansat o que no tingui idees o projectes, sinó que en la política, com en la vida, tot són etapes i tanco una etapa el maig de l’any vinent”. En el seu discurs, Solé va expressar sentir-se satisfet amb la feina feta:“Haurem aconseguit el que volíem, que era canviar una dinàmica que em semblava negativa a Caldes: hem transformat el poble i ho hem fet amb una política senzilla, propera i eficaç”. Solé acabarà aquesta legislatura i el seu compromís pres en les darreres eleccions, però creu deixar-ho en un bon moment i amb un projecte d’ERC ben consolidat a la vila. En aquest sentit, “tinc plena confiança que això seguirà endavant sense mi al capdavant”, tot i que no va anunciar qui el substituirà en les properes eleccions municipals del 2019.
En limitades ocasions, els ciutadans d’un municipi tenen la oportunitat d’escoltar al seu alcalde amb la proximitat amb què Jordi Solé es va dirigir als assistents el divendres passat, i de formular-li preguntes, així com debatre idees polítiques de manera amena i distesa. L’acte va iniciar-se amb les respostes directes de l’alcalde a cinc blocs plantejats per Gemma Permanyer, que van tractar assumptes d’especial interès per als calderins com els projectes de futur a la vila, l’aparcament regulat de la zona blava, el sector turístic i industrial, la salut cultural del municipi i, aprofitant l’experiència de Solé com a eurodiputat, l’estat i expectatives de Catalunya en el marc del “procés d’independència”.
Segons Solé, els principals reptes de Caldes pels propers anys es tradueixen en “sostenibilitat, cohesió social, posicionament del municipi i enfortiment institucional i democràtic”. L’alcalde explicava la importància de promoure la transició cap a energies no fòssils i lluitar contra el canvi climàtic “on la humanitat s’ho juga tot”. Treballar per a la sostenibilitat des d’un municipi, segons Solé, vol dir incentivar el canvi en l’ús d’energia, en la mobilitat i els patrons de consum; i en aquest sentit, “crec que hem fet passes significatives”. Segons l’alcalde de Caldes és igualment important activar polítiques que treballin per acollir la diversitat i aconseguir la integració, ja que “nosaltres som un municipi on hi viuen persones de més de 60 nacionalitats diferents, i qualsevol poble que vulgui tenir un futur, ha de ser cohesionat”. En matèria de posicionament del municipi, Solé va emfatitzar poder promoure la singularitat que, en el cas de Caldes, és sens dubte l’aigua termal. “Tot i haver generat una marca, hem de seguir treballant per aconseguir un millor posicionament com a destinació turística de qualitat termal, però sense descuidar la resta de sectors econòmics”. De fet, “hem de tenir en compte que Caldes forma part de la regió metropolitana més industrial d’Europa, per la qual cosa també seria poc realista pensar que el nostre principal motor econòmic arribi a ser el turisme”.
IMATGE | Jordi Solé, alcalde de Caldes de Montbui, amb Gemma Permanyer, periodista que va conduir la “Conversa amb l’alcalde” celebrat a El Centre el divendres passat.> I. HIJANO
També va haver espai per la cultura, on Solé reconeixia el gran potencial del teixit associatiu de la vila. Gràcies a aquest component, “l’Ajuntament de Caldes és d’aquells que es pot permetre el luxe de no haver de fer una programació cultural directa molt intensa, perquè la fa qui l’ha de fer: les entitats, la societat civil”.Davant aquestes fortaleses, el consistori ha apostat per “ajudar questes entitats, no només en la programació, sinó també en la recuperació dels seus espais i patrimonis”. Però també és igualment important, segons l’alcalde, enfortir les institucions municipals, perquè funcionin i siguin eficaces, i “més especialment en el cas de Caldes, on l’ajuntament presta molt serveis públics de manera directa”. Solé reconeixia que, potser, aquesta ha estat una de les seves principals “dèries” des del primer moment: “Històricament, al consistori s’ha exigit menys professionalitat, i no pot ser així.Com més fort institucionalment parlant sigui l’ajuntament, més base tindrem perquè el poble pugui funcionar cada dia millor”.
Per últim, i més enllà de les fronteres de Caldes, Solé va expressar la seva opinió i valoracions respecte al procés i estat en què viu Catalunya: “Mentre estiguem a Espanya, el 155 seguirà existint, no ens enganyem”. Però no tot és negatiu, ans el contrari: “Podem tenir sensació de fracàs, però també hem de veure que hem avançat molt, arribant a un punt de no retorn”. Tot i declarar que se sent “decebut, indignat i avergonyit” amb la reacció oficial dels lideratges de les institucions europees, també sent, en la lluita democràtica pels drets col·lectius, “el reconeixement per part de molta gent i mitjans de comunicació”. En referència a Europa, l’alcalde calderí considera que “malauradament, encara és massa una unió d’estats on es protegeixen els interessos nacionals”. Però lluny de desistir en la causa, creu en una altra Europa, que també existeix -com la justícia belga o l’alemanya- i que cal transformar-la en una “unió política”: “Els qui volem una altra Europa som els que no podem renunciar a ser-hi”.
Acabats els blocs de preguntes directes, va ser el torn de debat amb els assistents. Els calderins i calderines van poder formular preguntes al seu alcalde i expressar, així, les seves principals preocupacions, que es van veure traduïdes, majoritàriament, en habitatge social, mobilitat, l’aparcament regulat i projectes d’arranjament com la transformació de l’avinguda Pi i Margall. Solé va reconèixer a representants de la PAH de Caldes “el gran dèficit en qüestió d’habitatge social, que ve de lluny”. Durant el període més dur de la crisi econòmica, la qual no creu haver superat del tot, “era molt difícil plantejar-se la construcció de nou habitatge, però això serà menys complicat en els propers anys”.Segons Solé, el consistori no s’ha quedat de “braços plegats” i ha encaminat diverses actuacions que permetran pal·liar part important del dèficit en els propers anys: “Podríem fer un gran salt en relativament poc temps”. La transformació del carrer principal ha estat també focus de controvèrsia al municipi, però Solé deixava clara la seva idea per a l’avinguda Pi i Margall: “una plataforma única, amb més vegetació i ni un cotxe aparcat, on el comerç en serà el primer beneficiat”. El projecte no deixa de seguir les pautes de polítiques que promouen la sostenibilitat: “Accions per afrontar un repte que és urgent i comú”, i en cas d’haver d’organitzar una nova consulta per a dur-ho a terme, “ens la prepararem millor que en la darrera ocasió”.