L’edició del catàleg 12 mesos, 12 varietats locals, signat pel calderí Jonatan del Amo, pretén la promoció i la reintroducció de dotze varietats d’hortalisses locals per impulsar la recuperació de l’hort de proximitat. El catàleg, editat conjuntament per l’Ajuntament de Caldes i el Consell Comarcal, vol ajudar els horticultors calderins a introduir aquestes dotze varietats autòctones, que durant els anys seixanta van desaparèixer amb la utilització intensiva de productes químics, per poder-les recuperar i afavorir en una agricultura de km0 i ecològica.
Des del Consell Comarcal ja fa temps que es destinen esforços per intentar recuperar productes desapareguts d’arreu del territori, per això també compten amb la col·laboració del Banc de Llavors de Granollers per preservar i posar en valor l’agrobiodiversitat cultivada de la comarca. Segons el regidor de Serveis i Sostenibilitat de Caldes, Jaume Mauri, “amb aquesta recuperació de llavors locals probablement no guanyarem en producció, però sí que guanyarem molt amb la recuperació de sabors d’aquests productes. La intenció d’aquest projecte és donar una distinció a l’hortalissa de Caldes, regada amb aigua termal”.
Els pagesos de Caldes tenen l’oportunitat de tornar a cultivar dotze espècies locals, com l’enciam negret, el tomàquet cirerol de Caldes, el tomàquet bombeta o la mongeta del Carai, i tornar-les a introduir al mercat. El catàleg mostra un treball de recerca molt acurat de l’autor, on explica molt fàcilment el calendari de cultiu de cada espècie, potenciant els productes de temporada així com la importància de guardar-ne la llavor. Al mateix temps, el llibre ofereix als horticultors informació per assegurar l’arrelament i l’antiguitat d’aquestes espècies. Avui dia, ja s’han entregat 2.000 tomaqueres als hortolans de Caldes de Montbui i properament es repartiran altres espècies, com el pebrot groc, la carbassa de Violí, el bròquil de Santa Teresa, la col paperina, l’enciam negret i la ceba agra.
El catàleg editat compta amb 400 exemplars, dels quals 150 es distribuiran gratuïtament entre els hortolans locals. La resta es distribuirà en diferents esdeveniments agrícoles de la comarca, com la Fira del Tomàquet o la Fira del Planter de Santa Eulàlia.