El CDR de Caldes rememora l’1 d’octubre amb un documental
- 19/04/2018
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
Una setantena de persones assisteixen a la projecció i posterior debat sobre els fets de la votació del referèndum
La Sala Noble de Can Rius ha estat el lloc escollit pel Comitè de Defensa de la República (CDR) per la projecció del documental “El primer dia d’octubre” produït per La Directa – Agència UO, una peça audiovisual que relata en ordre cronològic els fets ocorreguts el primer d’octubre del 2017, durant les votacions del referèndum declarat il·legal pel govern espanyol. Una setantena de persones han participat en l’acte i al posterior debat, on s’han posat en comú les diferents posicions i s’han pogut conèixer les diferents experiències dels assistents.
‘Llach: la revolta permanent’ és una pel·lícula documental estrenada el 2006 i que situa en el temps els fets del 3 de març del 1976 a Vitòria, on els atacs de la Policia van causar cinc morts i més de cent ferits de bala. Segurament, després de visualitzar aquest llargmetratge de Lluís Danés, poc o res es podia imaginar ningú que en plena democràcia es poguessin repetir unes imatges de la mateixa rellevància amb els cossos policials atacant al poble.
Si bé en aquesta ocasió no hi van haver morts, ni ferits de bala, el documental ‘El primer d’octubre’ relata les carregues policials a diverses escoles de Barcelona com l’Escola Ramón Llull, la Concepció de l’Eixample o l’Antoni Brusi de Sant Martí, amb testimonis dels assistents o d’observadors internacionals i polítics com l’alemany Bernhard Von Grünberg del partit social-demòcrata o el diputat per Dinamarca, Pelle Dragsted.
L’acte, que començava amb la lectura d’una carta de Jordi Sánchez, tornava a fer florir el record, els sentiments i les emocions dels assistents durant la projecció, que poc després expressaven les seves opinions sobre la temàtica. Des de recomanacions a experiències viscudes, l’acte del CDR de Caldes ha servit per seguir mantenint viu l’esperit de la no-violència i com ha explicat al Calderí, Oriol Ferràndez, un dels portaveus del CDR, “el principal objectiu d’aquestes jornades, de les que volem fer més, és eixamplar la base en el sentit de conscienciar a la gent de la situació que hi ha i de quins són els camins possibles, un dels quals, evidentment, és la República independent. La gent ha de saber que les coses poden canviar i que s’ha de treballar per aconseguir-ho, mantenint l’espurna d’aquest moviment”.
Fent balanç de la situació actual del Comitè, l’Oriol ha defensat que “hem viscut sis mesos amb accions de molt tipus, com el tall de l’autopista durant la vaga o la bufanda. Tenim molta experiència i a la zona som un CDR dels més actius, però entenem que han d’haver-hi passos més importants” afegint que “des del CDR Nacional, recollint informació de tots els grups, la majoria coincideixen en el fet que el pròxim pas que s’hauria d’intentar aconseguir és una vaga general indefinida”.
Ferràndez, que segueix sent investigat per la duplicació de webs del Referèndum ha parlat també sobre l’estat actual dels Comitès de Defensa i les últimes imputacions per terrorisme i rebel·lió i creu que “estem tranquils, ja que des del CDR mai hem fomentat l’ús de la violència. Sempre han sigut accions pacífiques, tot i que en algun moment contundents, com el tall de l’autopista en un context de vaga general, però mai res violent i amb respecte cap a les persones i a les diferents opinions”.
La jornada organitzada pel CDR ha remogut el record i ha posat en comú les opinions d’uns fets que van canviar la percepció de molts ciutadans vers la democràcia a Espanya.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.