Ingredients
Pel brou:
-1 quarter de gallina
-1 tros de pollastre
-3 ossos d’ espinada de porc
-peu de porc salat
-1 os de pernil
-2 botifarres negres
una mica seques
-2 botifarres blanques
-2 ossos de vedella
-2 pastanagues
-2 patates
-1 porro
-1 branca d’ api
-la meitat d’ una col
-200 grs. de cigrons
-1 ceba
-oli d’ oliva, sal, farina
Per la pilota i
les mandonguilles:
-500 grs. de carn
picada de porc
-1 ou
-2 cullerades de pa ratllat
-julivert, 2 alls, sal
Per a l’ escudella:
-2,5 litres del brou
que hem fet
-200 grs. de galets
-les mandonguilles
preparades
Elaboració:
Netegem i triem les verdures. Les carns i els ossos els netegem bé amb aigua, sobretot si són salats.
Posem tots els ingredients del brou en una olla gran (menys la col) i hi posem uns 5 o 6 litres d’ aigua. Els cigrons, els podem posar en una malla especial, si en tenim.
Quan bull, abaixem el foc i tapem l’ olla. Si hi hem posat els ossos i el peu salats, de moment no hi posarem sal fins que més endavant el tastem, si no eren salats, salarem ara el brou. Posem uns 40 ml. d’ oli en un vaset i 3 cullerades de farina, ho remenem bé i ho tirem a l’ olla del brou. Fem la pilota i les mandonguilles: Barregem bé tots els ingredients i passem la pilota per farina. Fem mandonguilles petites i també les passem per farina. Les reservem. Deixem que vagi bullint i quan ja faci un parell d’ hores hi tirem la col i la pilota. Tastem el brou per saber si hi falta sal. Com que s’ anirà reduint , hi haurem d’ afegir aigua Deixem que bulli un hora més.
El colem i fem l’ escudella: agafem un parell de litres de brou i quan bull hi tirem els galets i les mandonguilles. Deixem coure fins que la pasta sigui cuita.
Servim l’ escudella amb la carn de l’ olla tallada i les verdures.