Arran les intervencions arqueològiques de la plaça de la Font del Lleó, en motiu de la seva reurbanització, Caldes viu un moment d’intensos descobriments. Darrerament, es documentava la troballa més important: el cap d’una escultura romana de mabre blanc, en força bon estat, a més d’una nova piscina romana en el subsòl de la plaça, davant el Museu Thermalia.
Ara, és un plànol de l’any 1851, recuperat i custodiat per l’Arxiu Històric Municipal, on ja apareixia un dibuix aproximat de la natatio romana documentada durant les actuals excavacions a les Termes Romanes. El plànol és identificat amb el nom Plano topográfico de la Plaza Mayor de Caldas de Montbuy y sus alrededores con explicación de los conductos de las aguas termales y puntós de donde viene i en la seva llegenda s’assenyalen els següents punts d’interès:
Comparant la informació que revelava el plànol del segle XIX i els actuals coneixements dels que es disposen a partir de les excavacions del 2017, es dedueix que al 1851 no es disposava d’un coneixement exacte de la ubicació de les restes romanes, però en qualsevol cas, sí que es tenia un coneixement aproximat dels vestigis.
A inicis del mes de juny, les tasques relacionades amb l’excavació arqueològica i duta a terme per un equip d’arqueòlegs dirigit per Pere Lluís Artigues, han finalitzat i es procedeix a les tasques de cobertura del jaciment. L’important és que tot estigui a punt de cara a la pròxima edició de l’Escaldàrium d’enguany, celebrada a la plaça de la Font del Lleó, escenari principal com és habitual en la Festa del Foc i de l’Aigua de Caldes.