
Despertant somriures d’infant
- 23/05/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
El darrer cap de setmana es va celebrar el 20è Festival de Titelles Romà Martí a diferents espais de Caldes
Els darrers dies 20 i 21 de maig, Caldes de Montbui s’ha convertit en la seu catalana (i quasi del territori espanyol) d’espectacles de titelles per als petits (i també per als grans) de casa.
Ja és tradició que el tercer cap de setmana de maig se celebri el festival calderí amb tot d’espectacles de carrer, i enguany ha tornat a omplir els carrers de color, màgia, espectacles i il·lusió. “Des de Caldes tornem a donar tot el protagonisme als més petits, amb activitats culturals de primer nivell i de la mà dels titelles”, deia Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni, en la presentació del festival. Enguany la programació del festival l’han configurat 13 companyies (11 de catalanes i dues provinents de Guadalajara i de Pontevedra), que van actuar per a tots els públics, tal com va comentar Manel Ricart, director artístic del festival: “Els espectacles són propostes familiars, per a nens i nenes ben petits fins als adults, que també en gaudiran molt”.
El festival es va iniciar amb Titelles Naip, que va dinamitzar un taller de disseny i construcció de titelles utilitzant diferents tècniques i materials. El va seguir l’espectacle L’Angeleta a la Fundació Santa Susanna i Gnoma, a la Biblioteca de Caldes, tot parlant dels reptes de la convivència i l’amistat. Teia Moner, molt coneguda a Catalunya i Espanya, va portar l’espectacle Contes de gel, que va parlar de l’ambient glaciar de l’Antàrtida. A continuació, l’espectacle itinerant, Rats! de la companyia Campi qui Pugui. A la tarda del dissabte, es va viure la màgia de Dins la panxa del llop a la Sala Noble de Can Rius, seguit de Los 7 cabritillos y los 3 cerditos de la companyia Elfo Teatro. La companyia La Baldufa va posar punt final a la jornada del dissabte amb l’espectacle Embolic a la granja. Durant el diumenge va continuar la programació cultural amb Jordi Bertran i l’espectacle Circus, en homenatge a Charles Chaplin; el van seguir la versió de La rateta que escombrava l’escaleta de Festuc Teatre i La casa del abuelo de la companyia gallega Tanxarina. Per acabar, l’espectacle Llepafils de Teatre al Detall, que, com deia Manel Ricart, “descobreix com poder sortir de situacions en què als infants els costa menjar segons què”.
L’edició d’enguany no ha estat una de qualsevol, sinó que s’ha celebrat la vintena edició. “Quan se celebren 20 edicions recordes d’on vens i mires cap a on vas”, deia Pineda valorant la trajectòria del festival, que “va començar sent una fira però que s’ha convertit en un festival de tot el cap de setmana, totalment consolidat per al públic al qual va dirigit”. Pràcticament tots els espectacles que s’han ofert al llarg del cap de setmana han estat gratuïts i celebrats al carrer, excepte alguns de puntuals en què el preu de l’entrada era d’1 €, “facilitant controlar l’accés al recinte”, senyalava Pineda. Un festival popular amb una programació cultural de primer nivell, doncs, on petits i grans han pogut gaudir de la màgia dels estimats titelles.